Predstavljene usluge i aktivnosti EEN mreže u okviru multikongresa Serbian Visions

03.02.2021

Tokom panela koji je održan danas, u okviru multikongresa Serbian Visions, predstavljene su aktivnosti i usluge koje konzorcijum EEN Srbije pruža malim i srednjim preduzećima. Više informacija o Evropskoj mreži preduzetništva, njenoj ulozi u podizanju konkuretnosti preduzeća i podršci kompanijama tokom pandemije iznela je Katarina Momčilović Matić, viši savetnik u Centru za EU integracije i koordinator EEN Srbija konzorcijuma. „EEN mreža je pokrenuta pre 13 godina od strane Evropske komisije i danas predstavlja najodrživiji projekat EU koji raspolaže standardizovanim setom instrumenata podrške preduzećima u Evropi. Zbog odličnih rezultata, ova mreža je danas dostupna u preko 60 zemalja širom sveta. Po izbijanju pandemije EEN Srbija konzorcijum, kao i celokupna EEN mreža, je prilagodio svoje planirane aktivnosti i prešlo se na organizaciju onlajn događaja, kao jedinog bezbednog načina poslovnog povezivanja za vreme pandemije izazvane koronavirusom. Prošle godine naš konzorcijum je organizovao/koorganizovao 38 događaja na kojima je više od 1230 kompanija održalo preko 1670  b2b sastanaka u cilju pronalaženja poslovnih partnera i internacionalizacije svog poslovanja. Broj srpskih firmi koji se registrovao za onlajn događaje, govori u prilog tome da se razvija svest o potrebi da se nađe alternativni način održavanja sastanaka i ugovaranja poslova, u vremenu kada su svi skupovi iz epidemioloških razloga zabranjeni“- naglasila je Momčilović Matić.

Sanja Popović Pantić, predsedavajuća Sektorske grupa za žensko predzuzetništvo EEN mreže  je predstavila najvažnije aktivnosti i rezultate sektorske grupe, saradnju koja ova grupa ima sa ostalim članovima mreže i načine na koje Sektorska grupa pomaže svojim članicama. Iako je ova Sektorska grupa najmlađa, ona spada u red najaktivnijih u okviru mreže, a u prilog tome govori i činjenica da su prošle godine sa svojim onlajn katalogom članica, bili jedan od finalista na takmičenju za najbolje primere dobre prakse na godišnjoj konferenciji EEN mreže u oktobru prošle godine.

Ispred Asocijacije za promociju srpske hrane, učesnicima se obratio Miloš Pejčinović, koji je predstavio konferenciju i virtuelni sajam Belgrade Food Show namenjen segmentu visokokvalitetne hrane. Belgrade Food Show je prošle godine održan treću godinu zaredom, ali po prvi put u onlajn formatu. Pejčinović je istakao da su uprkos krizi i pandemiji uspeli da organizuju događaj na kome je broj prijavljenih gledalaca premašio ukupan broj posetilaca tokom prethodna dva izdanja. U konferencijskom delu je 37 domaćih i međunarodnih eksperata i proizvođača održalo više od 10 sati inspirativnih panel diskusija i predavanja. Pored konferencijskog i sajamskog dela, putem onlajn platforme su održani i b2b susreti tokom kojih je preko 90 proizvođača visokokvalitetne hrane iz zemlje i regiona, održalo 95 onlajn sastanaka sa više od 30 kupaca i distributera.

Na kraju panela, Svetlana Okanović, menadžera projekta Poslovni skok, jedinstvene platforme za razmenu znanja, predstavila je aktivnosti ovog projekta i saradnju sa EEN mrežom Srbije. Ona je naglasila da je reč o seriji konferencija koje su ranije održavane u gradovima širom Srbije, a  radi se o radionicama koje su kreirane u cilju podsticanja i poboljšanja poslovne klime, kao i bolje informisanosti privrednika. Do sada je održano 9 konferencija u 7 gradova, izdato je 8 publikacija, a na događajima je učestvovalo 520 kompanija koje su mogle da dobiju dodatne informacije na temu: finansija, poreza, izvora finansiranja, digitalizacije i prekograničnog povezivanja. Okanović je najavila da će i ove godine nastaviti saradnju sa EEN mrežom Srbije, pa će tako 26. marta biti organizovana zajednička konferencija koja će i ovog puta biti u onlajn formatu.

Jovana Stanojević, rukovodilac Centra za EU integracije i moderator današnjeg panela se zahvalila svim učesnicima na odvojenom vremenu i pozvala ih da prate aktivnosti EEN mreže u Srbiji putem veb sajta ili prijavom za newsletter, kao i da se prijave za predstojeće onlajn sastanke koje EEN Srbija konzorcijum organizuje sa partnerima iz mreže i na taj način ostvare saradnju sa inostranim partnerima.